Personlige overvejelser
Der kan være mange grunde: ønske om mindre arbejdsbyrde, mere fri, alder, sygdom, eller man har fået nok af ansvaret, de lange arbejdsdage og mange beslutninger, der skal træffes hver dag. Eller måske vil man bare gerne sikre sig nu og indkassere et provenu til pensionen, eller ligefrem skifte spor og sikre finansiering af nye projekter og udfordringer.
Hvordan og til hvilken pris?
Mange har et broget forhold til, hvordan man gør, hvordan man får den rette pris, hvordan man beregner prisen og hvor meget man egentlig kan få for virksomheden. Nogle er alt for beskedne og andre er helt urealistiske. Hvad med ejendommen, virksomheden er beliggende i, hvis man selv ejer den? Samtidig er skatten vigtig. De fleste har en fornuftig revisor, der har rådgivet om selskabskonstruktion osv., men korresponderer tidligere tiltag og beslutninger med nuets ønsker for fremtiden? Er virksomheden salgsklar og salgsmoden? Ved ejer, hvad køberne lægger vægt på, hvilke ting, der skal være i orden og sat i system, før virksomheden reelt kan udbydes til en for ejer, optimal pris og for køber, et fordelagtigt køb? Er der forhindringer, der kan betyde, at virksomheden reelt slet ikke kan sælges?
Hvem er køber?
Skal børnene overtage? En betroet medarbejder, eller flere? Er der allerede interesse fra anden side, eller fra en kollega i branchen? Vil ejeren fortsætte i virksomheden? Som delejer? Eller trække kridtstregen? Kan man det? Det er ikke nogen selvfølge. Hvad er sælgerfinansiering og hvad er earn out? Hvad får man ud af det? Skal personalet sikres? Hvad hvis en kapitalfond vil splitte virksomheden ad? Hvornår er følelserne i vejen for et godt resultat og hvornår er der tale om god moral?
Ejerlederen kan alt selv, eller…?
Ejeren, typisk en ejerleder, har bygget virksomheden op over en årrække, er helt sikkert dygtig til sit fag, kender branchen, markedet, kolleger og konkurrenter og har et godt produktkendskab – er ekspert på sit felt, så at sige. Men er ejer også ekspert i virksomhedssalg og alle de mange elementer og overvejelser, der omgiver et salg?
Måske skal salget ikke ske nu, men kan mere fordelagtigt ske på et senere tidspunkt?
At navigere efter, hvad man har hørt her og der, læst, eller selv tror, er ikke de bedste forudsætninger for, at lægge en plan, eller træffe en beslutning.
Hvilken mægler skal man vælge?
Er det så mæglerens honorar, der skal være udslagsgivende for valg af samarbejdspartner? Det kan være dyrt, at spare. Tænk, hvis man sparede en procent eller kr. 100.000, men fik en million mindre for virksomheden? Eller hvis mægler lover guld og grønne skove, så processen trækker ud i det uendelige og man mister fokus og ender med, at sælge for billigt? Spørg, hvordan mægler er kommet frem til udbudsprisen. Tænk, hvis aftalerne medførte erstatningskrav og uoverkommelige advokatomkostninger, fordi der ikke var sammenhæng og ordentlighed i processen? Kontrollér mægleren en ekstra gang: baggrund, ry(gte), erfaring osv.
Få svar på de mange spørgsmål!
Der er en god grund til, at bruge en løsningsorienteret professionel virksomhedsmægler – og gerne en med god indsigt i forskellige brancher og industrier, samt både gode og dårlige personlige erfaringer, som ejerleder. Mægleren skal kunne være katalysator mellem de ofte meget forskellige personligheder, der skal handle sammen. EXIT Partners arbejder tæt sammen med vores kunder/ klienter, tager som en af få mæglere på markedet 100 % hånd om hele processen, rådgiver og inkluderer sælger, samt taler i et klart og forståeligt sprog. Vores honorarbetingelser er enkle og klare. Man ved, hvad man får og der kommer ingen uventede regninger.
Køb, salg, eller bare høre mere?
Ring til Torben Kristensen på 28 10 85 45, eller send en mail via tk@EXITpartners.dk for en uforpligtende samtale eller møde. Vi tager den tid, der skal til for, at finde ud af, om der er grundlag for et samarbejde.